Tasmanien är en australiensisk ö som ligger en timmas flygresa söder om Melbourne. Ön är nästan lika stor som Irland. Klimatet är behagligt utan allt för extrema variationer. Det innebär att druvorna ges en långsam mognadsprocess som bidrar till att vinerna får en fin syra ihop med rena uttrycksfulla smaker. Även om Tasmanien bara står för 0,2% av Australiens totala vinproduktion så kommer området att göra sin stämma hörd i allt större utsträckning på den globala vinscenen.
Det testade vinet kommer från vinproducenten Josef Chromy. Grundaren är född i Tjeckien och utvandrade till Australien 1950. www.josefchromy.com.au
Josef Chromy Riesling 2013 (nr 6462) för 119 kr
Doften är fylld av mineraler och upplevs som man doftar på en näve grus. Tillsammans med denna tydliga mineralkaraktär så framträder fina nyanser av citrus, päron, äpple och ananas.
Smaken är mineralstinn och passar perfekt när du som mest behöver ett torrt krispigt Rieslingvin. Med på köpet får du läckra smaknyanser av gröna äpplen, persika, örter och lime.
Jag blev verkligen lycklig över att ha hittat denna vinöverraskning från ett område nästan så långt borta som det går på andra sidan jordklotet.
När Nya Zeeländska viner kommit så i ropet så förtjänar även viner från Tasmanien att uppmärksammas. Jordmån och mikroklimat verkar vara perfekt för såväl Riesling, Chardonnay som Pinot Noir (precis som Sydafrikanska vinregionen Elgin Valley). Så nu är det bara till att fortsätta att utforska vad vinindustrin i Tasmanien har att erbjuda (även om Systembolagets sortiment av viner från Tasmanien är väldigt begränsat).
Och avslutningsvis över till en annan framgångsrik australiensisk export.
//www.youtube.com/embed/O-zpOMYRi0w