Vinter-OS är över och vardagen kommer krypande på nytt. Tur att våren är på väg och med den ljuset som förlänger dagen och alla blir på bättre humör.
Har aldrig tidigare gjort egen hemmagjord majonnäs. Så mitt italienska matprojekt The Silver Spoon fick mig att äntligen pröva på.
Maionese (128/2000) Majonnäs
Ta fram en skål och häll i två stora äggulor och vispa lätt med elvisp. Ta därefter 1-2 dl matolja och häll ner droppe för droppe under fortsatt vispning. (jag använde mig av bästa italienska olivoljan från Foglia.se) När all olja smält ihop med äggulorna så tillsätter du två teskedar med vit balsamico. Och så är världens godaste majonnäs producerad, som du även kan använda dagen efter med stor njutning.
Varför är det då viktigt att äggulor och matoljan är rumstempererad?
Jo, annars blir inte oljan och äggulorna ett med varandra. Så håll på denna princip, så kommer allt gå lätt som en plätt.
Avsluta med att smörsteka skivor av surdegsbröd, lägg räkorna och den underbara majonnäsen på toppen. Så gott, så det får bli snabb repris på detta recept.
Tack själv för att du kommenterar på min blogg. Återkoppling ger en bloggare mycket positiv energi för det mesta…
Ha en härlig vårvecka! P-O
Maionese (1/2000) Check!
Tack Mr Diderot för att du fått mig att plocka fram den bortglömda bibeln. Ypperlig timing när man precis har klarat av de jobbiga 2 efter andra veckan med 5-2-metoden. Testade med den bästa liguriska olivoljan (inköpt on location) som vårt kök kunde uppbringa. Det föll mycket väl ut. Chateau Montelena Chardonnay fick ackompanjera. Så här i efterhand hade jag nog föredragit Suavias Monte Carbonare till just denna anrättning.
Men viktigast av allt – I frugans ögon är jag kung igen. På frågan; vadan denna pånyttfödelse? svarade jag tacka den där Diderot. Diderot svarade hon. Skriver inte han om vin. Jo, det också svarade jag. Jag misstänker att husrun Lotta tänkte på Röttorp.
Ciao Viveka!
I Italien använder man vanligtvis solrosolja till majonnäsen. Men när man ha fantastisk olivolja tillsammans med en silkeslen vit Balsamico då måste man pröva… Med lyckat resultat!
P-O
Vid vistelse i Provence diskuterade vi med våra franska vänner om det där med olivolja eller inte i majonnäsen. Även om olivoljan är den absolut mest använda oljan i Provence, använde många en mer neutral olja till majonnäs – eller 50/50.
@Anna
Så sant! Har man fått smak på den goda majonnäsen finns det ingen återvändo. 🙂
@Rebecca
Tack!
Trevlig helg
P-O
Värsta är att man aldrig vill äta svensk ”köpemajonnäs” igen:)
Ser väldigt gott ut 🙂
Tack och smaklig spis!
Ser gott ut. Blir till att testa redan nästa helg.