Vid sommarens besök i den Italienska regionen Kampania så väcktes mitt passionerade förhållande till regionens fantastiska råvaror. De underbara smakerna från citronerna, olivoljan, köttet och vinet sitter fortfarande kvar i mitt aromminne. Vi tillbringade två veckor på Amalfikusten och jag kommer längre fram att berätta mer om denna magiska vistelse.
Men först av allt vill jag dela med mig av en givande kontakt som jag utvecklat under hösten med en sann ”Campania lover”. Hon heter Lotta Siwertz och är ägare/ansvarig för e-butiken www.foglia.se som importerar/säljer naturliga och högkvalitativa produkter från Italien. Speciellt hennes olivoljor kan varmt rekommenderas (jag har själv köpt och testat flera av dem under hösten). Och om Du passar på så har foglia.se just nu specialerbjudande på sina ljuvligt smakande olivoljor. Ett stort plus när man handlar på foglia.se är att man kan betala med Klarna faktura och handlar du över 500 kr är det fraktfritt.
Jag tycker om människor som visar passion och Lotta är en absolut en sådan person. Därför tog jag mig friheten att ställa några bloggfrågor till henne, med hopp om att hon ville dela med sig av sin kunskap till oss andra som också värdesätter Italien och dess råvaror högt. Dessutom tycker jag att det är viktigt att gynna de entreprenörer som värnar om högkvalitativa råvaror.
Foto: Lotta Siwertz
Varför blev det namnet foglia.se?
Foglia (uttalas Fållia) betyder blad på italienska. Olivträdens blad är också foglia. När jag startade upp bolaget för snart tre år sedan visste jag att jag ville ha ett kort namn, som skulle kunna fungera på båda språken. Till hjälp tog jag faktiskt Fabio Simoncini (vinhandlare på cibievini.dk i Köpenhamn) – som jag rekommenderar dig att besöka nästa gång i Köpenhamn. Vi kom fram till att Foglia var utmärkt). Att få igenom det hos Bolagsverket var inga problem. Det blev klassat som ett fantasinamn.
Vad är det som är som är så speciellt med Kampanien?
Det allra bästa med Kampanien är människorna, och den värme de sprider. Livsglädje och en genuin stolthet över sin region tilltalar mig. Man tar till vara på det som finns nära. En slags jordbruksregion i mitt tycke.
Vilken är din favorit bland alla olivoljor?
Olivoljan Colli del Tifata – Ascolana Tenera ligger mig varmt om hjärtat. Den tillverkas i väldigt liten skala, endast 600 flaskor per år. När jag första gången träffade på Ascolana Tenera var jag på en olivoljemässa i Verona. SOL är en del av Vinitaly (världsberömd vinmässa) som hålls varje år. Numera vet jag att producenten, Domenico (Mimmo) Colella och hans fru Immacolata aldrig tidigare varit med på någon mässa och inte medverkat efter vårt möte heller. Jag hade spenderat tre dagar med att dricka olivolja. T.o.m för en olivoljenörd som jag själv stog oljan mig upp i halsen efter möten med en massa producenter och deras olivoljor. Mötena var uppdelade på regioner. Till slut kom jag fram till Kampaniens stånd och för första gången fick jag sätta mig i en olivoljebar. Lite vatten, bröd och ett grönt äpple (för att neutralisera smaklökarna) ställdes framför mig. Sen fick jag välja vilka olivoljor jag ville prova. Bartendern bad mig att prova Ascolana Tenera. Wow äntligen! Jag har provat många olivoljor – men aldrig någon som denna. Annorlunda med sina maskros, tomat och toner av hö. Jag bad att få träffa producenten. Min italienska var knapphändig (bättre idag) och varken Mimmo eller Imma pratar inte ett ord engelska, men det var kemi mellan oss tre från start.
Numera är nog min favorit Colli del Tifata – Itrana. Det är den jag tar till det mesta. Annars är det så med olivoljor att olika oljor till olika råvaror. En bra tumregel är att använda mildare olivoljor till mildare maträtter och de pepprigare till köttbitar, grytor eller starkt kryddad mat. Får jag komma med en rekommendation så är Itrana fantastisk till rotsaker och potatis i ugn. Himmelsk kombination är också att ringla Itrana över en Janssons frestelse. Sötman från potatisen, blandad med sältan i ansjovisen och slutligen bitterheten i olivoljan. Sött, salt och bittert…
Är det någon annan produkt du tycker vi skall bli nyfikna på?
Vad det gäller andra produkter från mig så är jag mäkta stolt över Condimento Bianco som jag själv använder till i stort sett allt, som salladsdressing, ringlad över lite ost eller till en grillad fläsksida alternativt kyckling. Givetvis tillsammans med sin bästa kompis – olivoljan. Riv lite vitkål och häll på Condimento, olivolja, salt och peppar.
Vinbloggens kommentar: Kan bara intyga att detta är en “Balsamico (får egentligen inte kallas det)” som är bland det bästa jag prövat. Perfekt till såväl marinad som sallader.
Din italienska musikfavorit?
Jag är en allätare när det kommer till musik. I min spellista finns olika låtar av Andrea Bocelli som vi ofta spelar, speciellt när vi längtar ner. Förra sommaren när vi var i Toscana skulle Andrea ha sin årliga utomhuskonsert, i en gammal ruin i sin hemby Lajatico. Ett stenkast från Volterra. Barnen var med på resan, och jag tror inte att de hade uppskattat de dyra biljetterna lika mycket som vi. Men det står på att-göra-listan.
Vilket vin dricker du helst?
I år har jag hittat en ny favorit i rosévinet Lacrimarosa från just Kampanien. En bubblande Lambrusco till en tallrik kallskuret har jag upplevt som en oerhört tillfredsställande upplevelse på plats i Parma (Emilia Romagna). Tyvärr har jag inte så goda erfarenheter från de som säljs i Sverige. Men skulle jag få välja vad jag vill dricka en varm sommardag är definitivt en Lambrusco, med en densitet som kan skäras med kniv en stor favorit.
Vinbloggens kommentar: Lacrimarosa från Mastroberardino rules. När det gäller Lambrusco så vinner den allt större beundrarskaror. Speciellt versioner från producenten Chiarli imponerar stort.
Vilken italiensk maträtt vill du allra helst bli bjuden på?
En tallrik antipasti gör mig alltid lycklig. Prosciutto, ostar (Parmigiano Reggiano, mozzarella, burrata, mozzarella di bufala) med lite olivolja. Just nu när min resa ner till Kampanien är nära förestående så drömmer jag om att Imma ska bjuda mig på sin ragú (en slags gryta) som sist jag var där kokades inte mindre än 14 timmar. Köttbitarna föll isär och den smakade ljuvligt. Jag har försökt att göra den hemma, men våra råvaror kommer inte i närheten av deras. Chili och tomater som fått gro i en stark sol under många långa timmar.
Ge oss ditt bästa resetips för Kampanien?
Favoritrestips i Kampanien är förstås att se Amalfikusten och Sorrento. Men också vill jag uppmana till att svänga av på oväntade ställen, för att komma bort från de vanligaste turiststråken för att uppleva det mer genuina.
Capua Santa Maria Verde är en sån oväntad by som kan erbjuda det. Jag har tillsammans med producenten Mimmo gjort om etiketterna på flaskorna och på de olika varianterna pryder numera mina semesterbilder flaskorna. Det är viktiga monument i närområdet kring gården La Pianurella. Amfiteater, Arco Romana, Basilicatan (krykan i S´ant Angelo in Formis) osv. Överhuvudtaget vill jag passa på att slå ett slag för hela södra Italien, Puglia, Kampanien, Basilicata och Kalabrien. Gästfriheten och vänligheten attraherar mig i dessa regioner.
Foto: Lotta Siwertz
Hur är det att vara med om en olivskörd?
Nu den 26 oktober åker jag ner till Capua för att under några dagar hjälpa till att skörda. Det är hårda dagar under skörden. Man arbetar dag och natt. Tack vare att Mimmo har sin egen pressningsanläggning så är det möjligt att skörda för att sen pressa inom några timmar. Det förhindrar oxidation och bakterieangrepp. Vilket ger en mer högkvalitativ olivolja. Doften och pepprigheten i den nypressade olivoljan är magisk. Tänk om man kunde bevara den. Alla skördar på olika sätt. Vid mindre kvantiteter skördas för hand eller med en liten kratta. Under träden brer man ut ett stort täcke som oliverna får falla ner på. I första steget av pressningen sorteras grenar och löv bort. Steg två så tvättas oliverna innan de pressas, med kärnor och allt.
Viktigt att veta om förvaring av olivolja!
Olivolja förvaras gärna svalt och mörkt. Den trivs inte precis bredvid spisen. Olivoljans tre fiender är ljus, syre och värme. En öppnad flaska bör förbrukas inom sex månader.
Olivolja kan ha så många olika nyanser och att börja testa olika produkter kan varmt rekommenderas. Ha en underbar helg!
Intressant!