Har varit i Köpenhamn i helgen och blev förförd över vad denna metropol har att erbjuda för alla åldrar och intressen. Och tänk att man når den danska huvudstaden på en halvtimma från Malmö…
Besökte bland annat Christanshavn som är en sjudande stadsdel med ytterligheter som den nya operan och fristaden Christiania. Tillsammans bildar de en sorts fusion som gör det till en dynamisk upplevelse att vandra runt och bara ta in.
Vi avslutade kvällen med ett besök på den nya operahuset som med sin design får besökarna i rätt sinnesmod. Att själva operaföreställningen var Otello av Verdi gjorde inte saken sämre. Ett fantastiskt mästerverk med en finstämmig samklang av musik och röster. Den nya uppsättningen kan varmt rekommenderas.
Från en säsongspremiär till en annan. Nu till en spännande start av hösten med mitt matlagningsprojekt “The Silver spoon project”.
Guancia di bue marinato e purè di rape (124/2000) Oxkindsgryta med rotmos
Oxkind går normalt att hitta i välsorterade charkuterier (fråga annars om de kan ta hem). En normal oxkind väger ca 500 gr och till min köttgryta behövdes två. Då denna muskel får jobba konstant består den inte av nått fett och passar därför extra bra till långkok.
Marinering av köttet
Jag började förbereda måltiden dagen innan, med att skära köttet i grytbitar och marinera den i en blandning av diverse medelhavskryddor, citronsaft, olivoljan Ascolana Tenera från Colli del Tefata och “Balsamicon” Condiment bianco (båda inköpa i den förträffliga e-butiken www.foglia.se, som främst säljer fantastiska olivoljor från italienska regionen Kampanien).
Höstgryta som smälter i munnen
Börja med att bryna det marinerade köttet i smör. Häll därefter i 3 dl mustigt rödvin och låt sjuda ca 15 minuter. Tillsätt därefter rikligt med italienska krossade tomater av bästa kvalitet tillsammans med grönsaks- och köttfond, röd paprika, majs, morötter, sötpotatis och din favorit kryddblandningen. Låt hela grytan få stå och puttra i minst två timmar för att köttet skall bli så där magiskt bra, så att grytbiten nästan smälter i munnen. Till detta serveras en rotmos bestående av nermixade kokta morötter och kolrot. Så mumsigt att detta matminne kommer att bestå länge…
Är Du säker på att köttet kommer från en riktig OXE? Och varför måste man ha vin då man lagar mat? Det har aldrig jag och jag är säker på att mina maträtter är minst lika goda som Dina.