Framtidsspaning av Robert Parker!
Har läst en intressant artikel där amerikanska vinoraklet Robert Parker spanar in i framtiden för vinvärlden. Här kommer några axplock inkluderat några personliga kommentarer från mig själv i kursivt.
1. Revolutionerande distribution – Detta är redan på gång i Europa och vi har bara sett början. Inte så konstigt att Systembolaget förbereder hemleveranser.
2. Krig om de bästa vinerna – Med nya köpstarka kunder från Asien kommer priset för vinklenoder att öka dramatiskt. Vill du dricka Bordeaux viner om 20-30 år är det dax att köpa nu även om priset redan är astronomiskt högt.
3. Frankrike kommer få det svårare – Bortsett från de extremt eftertraktade vinerna kommer många vinbönder få det svårt. Håller inte med, då jag tycker franska viner tar sig till nya nivåer samtidigt som de blivit mer prisvärda. Det nya franska vinundret har bara startat.
4 Vinkorken försvinner – Bara viner som skall lagras mer än 20 år kommer fortsätta att använda naturkorken. Syntetisk kork är inget alternativ utan skruvkorken tar över. Enig med RP om detta faktum.
5 Spanien blir den nya stjärnan – Nya områden som Priorat, Toro och Jumilla tar över första platsen före Rioja och Ribera del Duero. Håller absolut med om påstående att spanska viner utvecklas oerhört positivt och under förutsättning att priserna inte chockhöjs är detta en bestående trend. Dock tror jag de traditionella områdena har mycket mer att ge. Se bara det nya vinundret från Rioja…
6 Malbec våg – Argentinska viner med Malbec vinner allt mer gehör i toppen av vinvärlden. Detta påstående är jag mer tveksam till. Tycker mig märka att många Malbec viner från detta land börjar bli förutsägbara.
7. Södra Italien i fokus – Då priserna på Barolo och Barbaresco kommer nå nya höjder kommer vinkonsumenter få upp ögonen för viner från den södra delen. Då dagens tekniska framsteg gör att man kan ta tillvara mikroklimatets förutsättningar på bästa sätt är trenden tydlig att viner från den södra delen lyckas allt bättre med en klar fördel i prisvärdhet.
8. Oekade viner vinner terräng – Är själv en stor fan av oekade Chardonnay viner då de ofta är betydligt fräschare.
9. Ännu fler prisvärda viner – Konkurrensen i vinvärlden gör att alla måste utvecklas och leverera mer värde för pengarna. Gamla vingiganter som exempelvis Frankrike vaknar till liv. Sydafrikanska viner i allmänhet får passa sig då kvalitet inte står i proportion till det stigande priserna.
10. Nya vinländer tillkommer – Ny teknik och kunskapsöverföring gör det möjligt för nya vinländer att komma fram i ljuset.
Vill du läsa Robert Parkers framtidsspaning i sin helhet kan du nå den via följande länk på www.foodandwine.com
Ha en underbar solig söndag.
https://youtube.com/watch?v=hLQl3WQQoQ0%3Fversion%3D3
Tack för synpunkter och kommentarer. Uppskattar verkligen att det blir en dialog kring detta viktiga ämne. Återkommer under 2012 med en artikel om vin och klimatförändringar. Gott Nytt År!
Tänkte också på klimatförändringarna. Vi får många nya vinländer längre norrut. Kanske gör Sverige anständigt vin?
Och några länder bir för varma, eller får ställa om till andra druvor och sorter.Å andra sidan finns ju redan idag bra viner från varma länder t ex Chateau Musar…
Viktig synpunkt!
Detta är inte berört i artikeln då horisonten sträcker sig fram till 2015. Men visst kommer detta att påverka förutsättningarna för vinproduktion på många platser. Och extra utsatt är de områden som producerar vin med högre syranivå. Jag är dock optimistisk avseende just Champagne då vinrankorna måste långt ner i den krithaltiga jorden för att hitta vatten och näring, vilket får ses som en skyddande mekanism. Dessutom fungerar floden Marne som en beskyddare av ekosystemet.
Men vem vet… Det kanske kommer göras utmärkta mousserande viner andra ställen med hög andel krithaltig jord, men dock aldrig så bra som Champagne med dess helt unika förutsättningar.
Intressant läsning. Står det något om klimatförändringarna i Roberts artikel? Om de fortsätter, så kan det ändra förhållandena för vinproduktion dramatiskt i både Frankrike, Spanien och Italien. Beror givetvis på tidshorisont, men det räcker att titta 20-50 år framåt.