Kultvin från Australien!
Det är med stor glädje som jag presenterar en av mina favoritproducenter och dess kultvin.
Först lite om Mollydooker.
Sarah och Sparky kommer båda från vinproducerande familjer och planerade att återvända hem för att driva sina familjeföretag efter universitetsstudier. Det var tills de mötte varandra, och startade en egen framgångssaga. Med bara 1000 $ på banken byggde de upp sitt företag genom att hjälpa sina vinproducerande vänner att tillverka exceptionella kvalitetsviner. Under sin vinframställningsresa utvecklade de fem framgångsrika varumärken, Fox Creek, Henry’s Drive, Parson’s Flat, Marquis Philips och Shirvington.
2005 etablerade de sitt eget varumärke, namngav det till Mollydooker (som betyder vänsterhänta på Australiensisk slang) eftersom båda är vänsterhänta. Deras första årgång med 32.000 lådor var extremt framgångsrik, där vinerna sålde slut redan första veckorna efter releasen. Sarah och Sparky göra nu ca 60.000 lådor om året, men har inte för avsikt att utöka produktionen mer. De har som ambition att fortsätta göra kvalitetsviner och förbli ett litet familjeföretag.
Idag är deras vinfirma världsberömd och är enligt min bedömning topp 3 i Australien.
Innan jag går in på vinet måste jag visa deras egen video om att öppna en flaska Mollydooker.
https://youtube.com/watch?v=yrt9G-q2Zy0%3Ffs%3D1Nu till den fantastiska vinet…
Doften är förförisk med inslag av choklad, läder, viol och en riktigt köttig avslutning. Smaken är som en fullblodshingst i sina bästa dagar, med rätt avvägd balans och makalös styrka. För varje sekund stegras smaken som en Tjajkovskij komposition och sitter kvar i munnen över 60 sekunder med ljuvliga tanniner som bakgrundskomp. Olika tonarter som blandas representeras av körsbär, blåbär, frisk örtighet, söta höst plommon och en saftigt hängmörad köttbit. Enligt mitt tycke är det bara RunRig från Torbreck som nått motsvarande nivå av alla de viner från Australien som jag testat. Vinoraklet Robert Parkers utsände ger vinet C.o.L. 97/100. Detta tycker jag är i snålaste laget och ger den därför 99 poäng. Sparky och Sarah har lyckats att skapa något enastående. Bara att ta av sig (golf) hatten för riktiga proffs. Ett extra plus i kanten är den super läckra etiketten som bjuder på så mycket kärlek och passion.
En intressant iakttagelse när jag testat ett flertal av producentens viner är att de påminner något om viner från Italien som använt Ripassometoden, med en andra jäsning. Detta skapar lite kraftigare och något mer söta viner där även alkoholhalten är något högre. Skulle vara kul att ta reda på hur det egentligen ligger till.
https://youtube.com/watch?v=4m1EFMoRFvY%3Ffs%3D1
När vi var där fick vi en lång utläggning av Sahras mamma om fruktvikten, som man mäter nogrannt för att få den fyllighet som närmar sig Ripassor och Amarone-stuket. Jag förresten både 2005 och 2006 sv vinet kvar. Vi får testa en kväll..
Vill du ha lite bilder från vingården?