Kaffe och Kött!
Gillar du dessa smaker? Om så är fallet har jag ett rött superfynd att rekommendera från aprilsläppet. Vinet kommer från Diemersfontein, som enligt min uppfattning är en av Sydafrikas bästa Pinotage producenter. Har varit på egendomen och testat deras viner och Pinotage versionen gav mig gåshud, vilket brukar vara ett bra tecken på ett riktigt gott vin.
Innan jag går in på vinet så vill jag bara berätta lite om druvan. Pinotage skapades 1925 i Sydafrika av Abraham Izak Perold den förste professorn i vinodling vid Universitetet i Stellenbosch. Perold försökte kombinera de bästa egenskaperna från den robusta Cinsault med Pinot Noir, en druva som kan ge mycket bra viner, men är svårodlad. Cinsault kallas även Hermitage, därav namnet Pinotage, men förslag fanns att kalla druvan Herminoir.
Att blanda dessa egenskaper skapar i det bästa fallen en enastående skapelse med kombinationen av Pinot Noir’s finess och Hermitage kraftfullhet.
Nu till det härligt suggestiva vinet. Ta de lite lugnt när du börjar dofta på vinet för att inte trilla av stolen. Din näsa kommer att fyllas av en stor doft som man normalt finner på ett kafferosteri. Massor av kaffe och choklad! Smaken är djuriskt bra för att vara ett vin under hundralappen. En noaks ark fylld av kaffe, plommon, körsbär och en smörig ryggbiff. Vad mer kan man begära. Tackar Diemersfontein för detta vinsläpp i Sverige. Detta vin är härmed nominerat till omröstningen om årets Vinblogg vin.
https://youtube.com/watch?v=KRxS7Q64xUQ%3Ffs%3D1
Sicket harrejössesvin, otroligt nyansfullt passade galet bra till parmaskinka.