Redan på 1700 talet började man odla druvan Cabernet Franc i Bordeauxregionen. En druva som oftast får spela birollen som ett ypperligt fint komplement till Cabernet Sauvignon och Merlot. Ibland så kommer det dock fram några modiga och geniala vinmakare som ger sig på den tuffa utmaningen med 100 % av Cabernet Franc. Har i ett tidigare inslag skrivet om Moreson i Sydafrika, som lyckats med detta konststycke. Och nu har det hänt igen …
I februari släppte systembolaget Robert Sinskey Vineyard Carbet Franc 2005 från södra delarna av Napa Valley i Kalifornien. En kvalitetsproducent med passion för organisk vinframställning sedan mer än 20 år.
Vinet har en vackert mörkröd färg och doften påminner mig om att vandra runt i de täta björnbärssnåren på Ön där jag bor. Även fina toner av viol, cederträ och gräs framträder. Smaken är renheten själv med fina koncentrerade nyanser av mörka bär, viol, tobak och mynta.
Gillar du Cabernet Franc är detta vinet som bör få dig att tända på alla cylindrar. Tyvärr är amerikanska viner generellt väldigt dyra trots att dollarn rasat mot svenska kronan under senaste året. Kan trots priset på 265 kr varmt rekommendera ett inköp av ett par flaskor av detta fyndvin, en för omedelbar test och några för vinförrådet. En producent att hålla koll på framöver och väl värt ett besök i framtiden. Cheers!
https://youtube.com/watch?v=3NR8tH9tDGQ%3Ffs%3D1