Avocado Tartines and Halibut in Champagne Sauce
Tävlingen om årets kock närmar sig och jag ligger i hårdträning för att celebrera denna tävling i svensk matkonst. Kvällens meny är välsmakande och samtidigt konserverande av den slanka linjen. Förrätten med avokado när den är som bäst, är en frisk start på måltiden. Mixa två stora avokado med Philadelphiaost, citronjuice, gräslök och samt några stänk med Worcestershiresauce. Vi valde enligt receptet att anrätta krämen på några brödskivor. Dagen efter testade vi att rosta brödet och då blev resultatet ännu bättre.
Till huvudrätt fick det bli en färsk bit av hälleflundra (Hippoglossus hippoglossus). Fisken kan bli upp till 3,5 meter lång, väga ca 350 kg och bli upp till 40 år gammal. Tänka sig att den kan simma ända ner till ca 2000 meter under havsytan! Nu till den magiskt goda rätten. Börja att bryna lök och champinjoner i smör ett par minuter. I en annan panna steker du fisken lätt på båda sidor och när den är klar flyttar du över den till den andra pannan. Häll på ca 1,5 dl Champagne och låt allt sjuda in denna ljuvliga dryck. Avsluta med att lyfta upp fisken (håll den varm), blanda lite Maizena i vatten och tillsätt till blandningen.
Servera gärna tillsammans med en smarrig potatismos och resterande mängd Champagne, om det blev något kvar.
Må bäste kock vinna!
I morgon för hundra år sedan föddes ett underbarn som är oöverträffad än trots att han dog endast 49 år gammal. En sagolik röst med enorm kraft inlindad i finaste silke. Grazie Jussi!
https://youtube.com/watch?v=CseVVhgp9OA%3Ffs%3D1