Med Diana Krall´s jazzinspirerade Christmas Songs soft i bakgrunden är det dax för en av årets gastronomiska höjdpunkter. Julmaten skall tillagas och stora delar av familjen är samlade i en gemensam glädjestund. Fantastiskt att få laga mat tillsammans. Finns få tillfällen som kan mäta sig med detta.
Nu när The Silver Spoon Project är igång känns det naturligt att få använda traditionella svenska julrätter, fast tillspetsade med en italiensk touch.
Först ut är italienska köttbullar med citron och pesto. Börja med att i en mixer blanda köttfärs, saften från en hel citron, peppar och ströbröd. När detta är klart har vattnet i en kastrull kokat upp och du lägger i köttbullarna. När de sakta men säkert börjar flyta upp mot ytan tar du hålsleven och tar upp dem. Stek i en panna och du får en perfekt yta samtidigt som köttbullen behåller sin saftighet. Jättegott att använda pesto i köttbullarna, då det dessutom finns ett antal nya spännande pesto alternativ ute i handeln. Alla är eniga…bästa köttbullarna hitintills.
Den ekologiska skinkan är nu inne i ugnen. Får stå i en gryta med smör i botten och lätt dränkt av vitt vin. När temperaturen är 77 grader invändigt i skinkan är det dax att ta ut den. Vi brukar äta den varm med rödkål och ett glas gott italienskt vin. Det mesta brukar gå åt första kvällen/natten och resterna äts på julafton.
Buon Natale, cari lettore!
https://youtube.com/watch?v=dtdYGiBASOU%3Ffs%3D1