Nobel Chicken in red wine
Den 16 oktober var sista söndagen under hösten för bondens marknad i Malmö (sista för året är 11 december). Passade på att göra en del inköp av nya spännande råvaror. Hade tänkt mig struts eller kalkon men istället blev det en ståtlig tupp. Nu slutar ni säkert att läsa med förevändningen att tupp måste smaka segt. Men jag kan redan nu intyga att det finns spänstiga tuppar också…
De stolta och välväxta tupparna kommer från Tockafarmaren i Genarp. Filéerna har har fått sitt varumärke i Alfreds Nobels minne efter att företaget blivit utvald leverantör till Nobelmiddagen 2007 och 2009. Produkten går att få tag på i både Skåne och Stockholm.
Valet på rätt blev något jag längtat att att få laga till en längre tid, en italiensk version av Coq au vin. Det som triggade denna rätt var att jag tidigare samma vecka äntligen hittade den speciella italienska baconliknande Pancettan i köttbutiken på Erikslust. Rödlök, vitlök, Pancettan tillsammans med medelhavskryddor bryntes lätt i en större stekgryta. Därefter på med de imponerande filéerna på 1/2 kg vardera. Köttet skimrande i en lätt rosaröd färg. När köttet brynts lätt tog jag ur dem ur grytan och skar upp dem i något mindre bitar. Därefter i med bitarna på nytt och uppblandat med en helflaska rött. Sedan fick hela härligheten stå och puttra i en timma på svag värme. Måltiden kompletterades med att hälla i färska svenska kantareller på slutet. Till detta serverades närproducerad mandelpotatis i klyftor.
Måltiden blev fantastisk och ett matminne för livet. Smakerna harmoniserade som en symfoni av Mozart. Och tuppen var sensationellt god och jag kan varmt rekommendera att testa detta. Till detta serverades en flaska Champagne av yppersta kvalitet (recension kommer senare).
Kolla gärna in Rolling Stones videon från 1964 med ”Little Red Rooster”.
https://youtube.com/watch?v=iiFnleuNULQ%3Ffs%3D1