Varför är Champagne så unikt?
Finns säkert många svar på denna fråga men några svar är tydliga.
1. Tradition.
Ett område som varit hyllat för sitt vin sedan slutet av 1600 talet. Speciellt efter hyllningar från solkungen Ludvig den XIV som lär ha sagt att Champagne är den enda tänkbara drycken. När man levererade viner till hovet och övriga adeln, fick det buteljeras på plats och efterhand upptäcktes att vinet jäst och blivit mousserande.
2. Mikroklimatet
Att odla vin på dessa nordliga breddgrader kräver både stort mod och kunnande. Såväl i Rhendalen som Alsace som ligger på motsvarande breddgrad utvecklas druvorna långsamt och bildar förutsättningar för viner med stor komplexitet och syra. (Österlen om 50-100 år?) Chardonnay druvor som odlas i Champagne skulle exempelvis anses som omogna i Chablis pga av den höga syranivån.
3. Jordmånen
Unika förutsättningar i dess jordmån med stor ansamling av krita. Räcker att man reser runt i området runt Champagne byn Aÿ för att förstå områdets unika jordmån (Bollinger som är extra torr kommer från denna by). Områden söderut är mer lerrikt och därav ej lika kända och uppskattade, men det finns undantag vilket jag återkommer till längre fram i serien.
Champagne + Rolling Stones= Oemotståndligt