Vad kan man dricka för vin till vildsvin och älg?
Rent allmänt kan du till viltkött med fördel välja något kraftfullare vin. Speciellt vildsvin kan behöva ett riktigt fylligt vin gärna från Rhonedalen eller Chianti, eftersom de passar extra bra till de medelhavskryddor som jag ofta använder i tillagningen av det mörkare köttet.
Älgkött ger ofta något mindre viltsmak än exempelvis rådjur och här går det bra med ett vin innehållande Tempranillo eller testa tillsammans med en kryddig/mustig Pinot Noir från USA.
Förslag på vinval
Vildsvin: i Castei (22409) 119 Kr
Ett italienskt Ripasso vin som har återfått sin storhet efter ett antal år i slumrande tillvaro. Glädjande har den globala vin konkurrensen satt fart på producenten Castellani. Tråkigt bara att etiketten är ur tid och skulle behöva en ordentlig ansiktslyftning för att motsvara kvaliteten i flaskan. Senaste årgången är den bästa hittills och kan varmt rekommenderas.
Detta vin passar enligt min uppfattning alldeles utmärkt även till älg.
Fyllighet: 9, Strävhet 8, Fruktsyra 9.
Älg: Irony Pinot Noir (6694) 129 kr
En kryddig och mustig Pinot Noir från Russian River Valley i Kalifornien. Vinet är kryddig både i doft och smak och har även smakinslag av plommon, smörkola och vanilj. En av de bättre Pinot Noir på systemet under 200 kr.
Fyllighet: 7, Strävhet 6, Fruktsyra 9.